Leren loslaten
Je niet meer van de wijs laten brengen door dagelijkse ergernissen , ontspannen omgaan met onverwachte moeilijkheden. Crisis kunnen doorstaan met een gevoel van innerlijke stabiliteit , is dat niet wat we allemaal willen?
De meeste mensen snakken naar rust. Uit eigen ervaring en uit vele ontmoetingen met mensen die ik de afgelopen jaren heb begeleid , weet ik dat iedereen in staat is om gemoedsrust te vinden. Het is een geleidelijk proces waarvoor geduld nodig is. Maar het is de moeite waard.
Er zijn veel redenen waarom iemand wat meer rust wil hebben , variërend van een innerlijke woeligheid tot een grote levenscrisis. In sommige situaties zal je een hamer nodig hebben en andere problemen zullen dan weer baten met een “pincet aanpak”.
Vraag jezelf eerst en vooral af , in gelijk welke situatie , wat nuttig is. Niet wat goed is of wat fout is maar waar jij het meest baat bij hebt. Neem het voorbeeld van een zondagsrijder. Of je je ergert of dat je ontspannen blijft , heeft geen effect op je snelheid en het moment van aankomst. Je gaat er niet eerder of later door arriveren als je je rot zit te ergeren achter je stuur. Voor je gevoel maakt het echter een enorm verschil. Het is beter om in zo’n situatie te “genieten” van de rit dan te denken en/of te frusteren aan de tocht. Geniet van de kleine dingen die je onderweg tegen komt , die je anders misschien niet zou opmerken. Ben je bewust van je omgeving , leg een goed liedje op en zing luidkeels mee. Het zal de situatie helemaal anders gaan inkleden en het zal een groot verschil maken op je gevoel.
In plaats van doelen te stellen , formuleer een voornemen. Men spreekt altijd van doelen zetten en die doelen behalen. Maar dit brengt onnodige stress met zich mee en een grote druk op jezelf die helemaal niet nodig is. Als je een doel niet haalt zal het voelen als falen met alle emoties en gevoelens die er bijkomen. Een voornemen daarin tegen beschrijft meer de richting die je uit wilt gaan. Als je voor jezelf een voornemen maakt en die mislukt dan weet je voor jezelf dat je hebt geprobeerd en heb je niet alle stress en druk die erbij komt kijken. Wees lief en aardig voor jezelf, je krijgt al genoeg te verduren.
Leg nadruk op wat je wil en niet op wat je niet wil. Door nadruk te leggen steeds op wat je niet wil , leg je onbewust nadruk op negatieve gedachten en gevoelens en heb je een kans dat je in die negatieve “vibe” blijft hangen of toch langer dan nodig. Door de nadruk te leggen op wat je wel wilt ga je onbewust die voornemens gaan maken en op je eigen tempo je best gaan doen om te bereiken wat je wilt bereiken. Er zijn ook veel meer positieve gevoelens aangekoppelt in plaats van al de negatieve emoties ivm de druk.
Het is ook niet verstandig om te gaan vechten tegen de realiteit. Om nog eens terug te gaan naar het voorbeeld van in het verkeer.. De realiteit is nu eenmaal dat er file is of dat er een trage chauffeur voor jou rijdt. Je kan deze niet verranderen dus heeft het ook weinig zin om hier tegen te gaan vechten. Dit geldt ook voor persoonlijke relaties. Sommige mensen die we tegenkomen in ons leven zijn nu eenmaal anders. Aanvaard dat ze anders zijn en misschien toch niet binnen jouw omgeving passen. Sommige mensen ontmoeten we dan ook enkel om deze reden. Om ons iets bij te leren en te leren loslaten.
Verwacht ook het onverwachte. Daarmee bedoel ik niet dat je altijd van het slechste moet uitgaan en op alles voorbereid moet zijn. Probeer juist van in elke situatie de positieve dingen te zien en er het beste van te maken. Zoals gezegd , geniet van je omgeving , van de kleine dingen die we anders elke dag zo gehaast voorbij lopen.
Voor je eigen gemoedsrust probeer ook enkel de feiten te benoemen. Je bent thuis met de kinderen en de kinderen maken ruzie. Is dat erg dat de kinderen ruzie maken ? Nee , het is gewoon heel lawaaierig. Probeer je gevoel in elke situatie concreet te beschrijven en uit te maken voor jezelf “ is dit erg?” Accepteer ook wat moeilijk is. Dit wilt niet zeggen uitgaan van “ zo is het goed” maar proberen voelen vanuit het idee “ zo is het gewoon”. Je kan er in sommige situaties niets aan verranderen dus heeft het geen zin van er je in te ergeren. Het heeft enkel een negatief effect op jezelf en je gemoedstoestand. En als je je dan toch geïrriteerd voelt , probeer je focus te richten op iets anders. Verlaat de situatie voor even of richt je aandacht op iets dat dichtbij is maar wel leuk of positief is.
Probeer in de eerste plaats gewoon na te gaan bij jezelf of het iets is die je kan verranderen. We kunnen nu eenmaal niet alles verranderen in ons omgeving of leefwereld en geeft het dus ook heel weinig zin van ons daarin te gaan ergeren of opjagen. Laat los wat je niet kan verranderen.
Reactie plaatsen
Reacties